15 ballonnen

15 ballonnen

Hoe voelt het nu echt om fibromyalgie te hebben

Naast stijfheid, ontstekingen die komen en gaan op onverwachte momenten en concentratieproblemen heb ik voornamelijk last van een vorm van vermoeidheid die maar moeilijk uit te leggen is. Toch ga ik een poging wagen.

Het verschil tussen ziek zijn en gezond zijn is, dat een ziek mens keuzes moet maken. Een gezond mens heeft een oneindig aantal ballonnen. Ik heb 15 ballonnen en fibromyalgie. Ik krijg er nooit één ballon bij en moet er voorzichtig mee omgaan zodat ze niet knallen. Sommige dagen heb ik mazzel en lopen ze een een beetje langzamer leeg.

Mijn dagelijkse bezigheden, werk en uitjes kortom alles wat ik doe kost me een of meerdere ballonnen afhankelijk van de intensiteit van de bezigheid en hoe ik me op die dag voel.

Het verschil tussen ziek zijn en gezond zijn is, dat een ziek mens keuzes moet maken

15

Opstaan en gaan ….nou nee, niet echt, ochtendstijfheid, slecht geslapen en vaak al wakker worden met pijn. Op een moeizame daq is er al een ballon geknapt voor ik mijn bed uit ben.

14

Douchen en aankleden. Als mijn handen pijn doen vermijdt ik het liefst knoopjes en ritsen. Mijn kledingkast is boven en ik denk altijd goed na voordat ik naar beneden ga. Als ik iets vergeet en terug de trap op moet dan loopt mijn ballon extra hard leeg.

13

Haren fohnen, make-up of benen scheren. Dit zijn extra handelingen die niet vanzelfsprekend zijn. Vooral op dagen dat mijn handen pijn doen maak ik soms de keuze om dit over te slaan. Gevolg hiervan is wel dat ik dan liever niet de deur uitga omdat ik er niet uitzie zoals ik er uit zou willen zien. Heb ik die dag afspraken staan dan plan ik deze ballon dus bewust in.

Nog 12 

De rest van de dag moet ik inplannen, als de ballonnen op zijn dan  zijn ze ook echt op. Soms kun je een ballon van de volgende dag lenen, maar dan begin je de volgende dag met een ballon minder.

Dit zou de rest van een dag kunnen zijn:

Ontbijt 1 ballon

Lunchpakket maken 1 ballon

Dag werken 6 ballonnen

Koken en afwassen 2 ballonnen (overdag al rekening mee houden dat dit ook moet gebeuren)

TV kijken, Ipad, computer per uur 1 ballon (Concentreren op mailtjes, alle beelden verwerken die je langs ziet komen)

Of dit;

Ontbijt 1 ballon

Autorijden 1 ballon

Sporten; fietsen of pilates of zwemmen 3 ballonnen (waarvan 1 ballon voor het omkleden)

Lunch maken 1 ballon

Autorijden 1 ballon

Op visite bij een vriendin 1 ballon

Koken en afwassen 2 ballonnen

TV kijken, Ipad, computer per uur 1 ballon

Of dit;

Ontbijt 1 ballon

Boodschappen doen 4 ballonnen

Lunch maken 1 ballon

Koken en afwassen 2 ballonnen

Huishouden per uur 1 ballon of  werken in de tuin 2 ballonnen

TV kijken, Ipad, computer per uur 1 ballon

Overige dingen;

Onverwachte dingen die je niet in kunt plannen. Spontane bezoekjes van vriendinnen, een pot appelmoes laten vallen en op moeten ruimen en dweilen, de buurman die een hele dag aan het hameren is…  Allemaal ballonnen….soms leuk en soms minder leuk maar ze gaan wel ten koste van het totaal.

Omgevingslawaai 1 ballon (ik ben gevoelig voor lawaai en drukte, dit kan zelfs al zijn als mijn hele gezinnetje thuis is, supergezellig maar het kost me veel energie, wordt het teveel dan loopt mijn ballon iets sneller leeg)

Meer pijn dan gemiddeld of ontstekingen 3 ballonnen.

Feestjes, dagjes weg kosten me 10 ballonnen. Deze moet ik echt inplannen en ervoor zorgen dat ik de dag en ervoor en erna niets heb.

lepel theorie anders uitgelegd

Op sommige dagen heb ik meer lucht in  mijn ballonnen dan op andere. Ik moet bewust nadenken bij wat ik doe of juist niet doe, niets is meer vanzelfsprekend. Heel af en toe verdwijnt er structureel een ballon, die krijg ik nooit meer terug. Ik zou altijd een ballon op reserve moeten hebben. Het moeilijkste is niet alles kunnen doen en leren te doseren. Thuis blijven terwijl ik weg zou willen gaan, dingen niet gedaan te kunnen krijgen omdat het niet gaat. Soms ben ik zo gefrustreerd dat er daardoor een ballon knapt….

….maar ook extra lucht in mijn ballonnen door mezelf te trakteren op een massage, bewust te ontspannen, een boek lezen, saunabezoek (kost een ballon maar levert vaak de dag erna een extra ballon en ik combineer het met bijkletsen met vriendin).

Dit is mijn verhaal, gebaseerd op de lepeltheorie van Christine Miserandino. Mensen met chronische aandoeningen worden op basis van deze theorie ook Spoonies genoemd.

 

Liefs,

 

Nana.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *